Heb jij last van keuzestress?

600 400 MensKracht coaching & counseling

Ben jij zo tussen 25 en 35? En zit je hoofd vol van de stress van alledag? Lijkt het wel of je ómkomt in al die grote beslissingen die ineens op je af komen? Al die keuzes die zo van invloed zijn op de rest van je leven? Lees dan vooral verder.

Je zit met vragen als:

  • Wat wil ik eigenlijk met mijn werk? Is dit wel de juiste keuze? Moet ik dit nu de rest van mijn leven doen?
  • Is de relatie die ik nu heb wel voor altijd? Moeten we samenwonen, of trouwen of misschien liever maar uit elkaar gaan, zodat ik iemand kan vinden die wél mijn dromen deelt?
  • Moeten we misschien een huis gaan kopen? Maar zitten we dan niet te vast?
  • Kinderen… heel leuk hoor, maar moeten we niet eerst… ( huis af, studie af, betere baan, verre reizen maken, etc..)
  • Wat loop ik allemaal mis als ik kies voor… ( vul maar in)

Al die keuzes leveren keuzestress op. Je ziet door de bomen het bos niet meer, ook al omdat iedere keuze weer van invloed is op de andere keuzes. Als je voor het éne kiest, betekent dat misschien wel dat je ándere opties niet meer kunnen. Wat als je daar spijt van krijgt en het niet meer is terug te draaien? Wat als je de keuzes te laat maakt omdat je nu nog zo twijfelt…?

Stress, los van de keuzes, speelt ook een grote rol. De druk om alles maar te kunnen, is groot. Het leven lijkt maakbaar, dus je streeft naar dat perfecte leven. Zo moet je 100 % tevreden zijn over je relatie, tijd steken in je familie, groeien in je baan, liefst ook nog werken aan je gezondheid en conditie, de laatste trends van gezonde voeding volgen, noem maar op. Je vergelijkt jezelf steeds met anderen die dat moeiteloos schijnt af te gaan, dus jíj moet dat toch ook kunnen? Je denkt: “wat is er mis met me”,  als dat toch niet lukt??

Herken je dit?

Dan ben je op de goede weg! Je bent namelijk zeker niet de enige die dit ervaart. Het hoort bij deze levensfase. Je staat op een kruispunt in je leven. Het gaat immers om zingeving: wat wil ik eigenlijk in mijn leven, wat is voor mij belangrijk.

Wat helpt is om dáár samen over te praten. Met je partner, met vrienden, met familie of eventueel met een neutrale persoon als een coach. Onderzoek je waarden, je drijfveren, je dromen. Wat geeft je leven zin. Waar zitten de plussen en de minnen en hoe belangrijk zijn die voor je. Besteed ook aandacht aan mogelijk verlies: wat zou het verliezen van een droom betekenen? Heb je dat ervoor over om die ánder droom waar te maken?

Kijk ook eens naar alle gedachten en overtuigingen die gekoppeld zijn aan je dromen. Denk bijvoorbeeld aan: ik moet eerst reizen, want met kinderen kan dat niet meer.. Is dat wérkelijk zo? Zijn er geen voorbeelden te vinden van mensen die dat wél hebben gedaan?

Kortom: pas als je er serieus mee bezig gaat, krijg je overzicht en grip om al je onrust. Je zult merken dat je weer beter weet wat je wilt, je maakt keuzes die voor jou van betekenis zijn en dat geeft rust én energie. Succes!