Moeilijke mensen, wat moet ik ermee…

600 400 MensKracht coaching & counseling

Onlangs kwam er iemand bij mij in counseling, die in haar organisatie aanliep tegen moeilijke mensen. Zij had echt last van die mensen en daar wilde zij wel vanaf (van die last dan, waarschijnlijk niet zozeer van de mensen zelf..)
Een bijzonder begrip is dat, moeilijke mensen..
Natuurlijk kunnen we ons daar allemaal wel iets bij voorstellen, iedereen komt ze tegen.  Maar het grappige is, dat iedereen daar dan wel zijn éigen beeld bij heeft. Wat voor de één een moeilijk mens is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Wie zijn dan toch die moeilijke mensen?

Moeilijke mensen zijn vaak de mensen die bij ons iets raken. Oude gevoelens bijvoorbeeld, waardoor die persoon met zijn reactie of gedrag je kan terugbrengen in de tijd. Je voelt je bij die ene persoon altijd weer dat kleine kind, die op z’n kop krijgt, of die het nooit goed doet.
Of die moeilijke persoon raakt precies aan je eigen onmacht: iemand die heel mondig is, kan je confronteren met jouw  eigen onmondigheid.  Je hebt een hekel aan de overdreven mondigheid van de ander, maar je eigen valkuil zit er ook: je komt niet op voor jezelf, iets belemmert je om dat te wél doen. ( zoals bijvoorbeeld de gedachte dat opkomen voor jezelf gelijk staat aan lastig zijn..)

Je kunt er dan ook anders tegenaan leren kijken. Die moeilijke mensen hebben je wat te leren!

Sta eens stil bij wat die persoon precies dóet wat je triggert. Is dat zijn houding, zijn gedrag? Iets wat hij zegt?  Is het zijn positie in de organisatie? Iets in zijn gezicht, zijn stem?

Als je daar goed de vinger op hebt kunnen leggen, ga dan eens terug in de tijd. Herken je dat gedrag/die houding van iemand uit je kindertijd? Gaat het om “moeilijke” collega’s uit je team, denk dan eens terug aan je relatie met broers/zussen. Of wellicht klasgenootjes. Zat daar een vergelijkbare irritatie? Hoe speelde dat voor jou?
Gaat het om “moeilijke” leidinggevenden, denk dan eens aan opvoedingsfiguren uit je jeugd: je ouders, onderwijzers, en dergelijke.  Herken je het patroon en het bijbehorende gevoel? Wat deed het me je als kind?

Misschien gaat er een lichtje branden… Dan weet je dat je nog werk te doen hebt om je oude kindgevoel  los te maken van het hier en nu.

Herken je het niet van vroeger? Dan heb je kans dat je het meer moet zoeken in ‘kwaliteiten en allergieën’. Een mooie oefening die je daar mee kunt doen is het maken van een kernkwadrant.

Een belangrijke gedachte is in ieder geval dat jíj de ander niet kunt veranderen in een ‘makkelijk mens”, maar dat je zelf de sleutel in handen hebt om anders aan te kijken tegen en te reageren op moeilijke mensen.