Weerstand….

1024 475 MensKracht coaching & counseling

We zeggen makkelijk van iemand die niet meteen meegaat in wat wij willen: hij heeft last van weerstand. Eigenlijk zeggen we: hij doet niet wat ik had gedacht dat hij zou doen en dat vind ik best lastig…

Ik maak soms de vergelijking met een ijsberg:
In het gedrag van iemand kun je zien dat hij ergens niet mee eens is. Dat is het zichtbare topje van de ijsberg. Maar het grootste deel van de ijsberg zit onder water. Die zie je niet meteen. Als je je alleen richt op het gedrag van weerstand, dan mis je de onderliggende redenen.

Neem dus de tijd om te achterhalen waaróm iemand weerstand laat zien. Richt daar je aandacht op. Benoem het gedrag wat je ziet en vraag naar het gevoel of de gedachten die iemand heeft als hij zo doet. Niet door iemand ter verantwoording te roepen ( recept voor nóg meer weerstand!) maar door werkelijk interesse in de achterliggende oorzaak. Kijk dan samen naar wat je dáár mee kunt doen. En kijk uit dat je dan zelf ook niet meteen in de ja-maar houding schiet als de ander met een idee komt waar jij op jouw beurt aan moet wennen…