Spitsuur in je leven

960 720 MensKracht coaching & counseling

De laatste jaren krijg ik veel vrouwen van rond de 30 in mijn praktijk.  Vrouwen met een jong gezin met 1 of meer kinderen onder de 4. De eerste jaren van het hebben van een gezin zijn best zwaar. Jonge kinderen hebben veel zorg nodig, het zijn handenbindertjes. Denk aan slapeloze nachten, steeds alert moeten zijn, huilbaby’s, slechte eters, eindeloze hoeveelheden was, etc. Ook is het pittig om je gezin met ieders werk te combineren. Het is een hele klus om daarin je balans te vinden.  Deze jaren voelen als spitsuur in je leven, tropenjaren!

Naast de pure drukte speelt er  in deze fase van je leven echter nog  meer waardoor je flink uit balans kunt raken.  Denk aan:

  • Je was eerst alleen kind en partner, nu ben je ook moeder. Dat verandert je rol. Wie wil je zijn als moeder? En welke invloed heeft dat op je rol als partner? Welke invloed heeft dat op je relatie met je ouders?
  • Schuldgevoel over te veel/te weinig werken, hoe voldoe je aan de verwachtingen van iedereen en ook nog aan die van jezelf?
  • Een jong gezin is stressvol, en bij stress neig je naar oude bekende patronen om overeind te blijven. Wat werkt daarin wel en wat vooral niet? Hoe zat het met die goede voornemens?
  • Hoe blijf je, naast ouders ook nog partners en geliefden, als al je energie opgeslokt wordt door het gezin?
  • Je wilt je kinderen de nare ervaringen uit je eigen jeugd besparen. Hoe doe je dat? En wanneer is het goed genoeg? Wat doe je als je jezelf daarin tegenkomt?
  • Je moet balanceren tussen zorgen voor en loslaten. Van een volledige afhankelijkheid van je baby van jou naar de groeiende zelfstandigheid van een peuter en kleuter.  Wat doet dat me je?

Neem rond bovenstaande thema’s eens goed tijd om uit te zoeken waar jij tegenaan loopt. Maak een top 5 van de belangrijkste punten en maak een plan hoe je er aan gaat werken. Hou vol, want het kost tijd om weer in balans te komen.

Ook de meeste mannen worstelen met deze thema’s, maar uiten dit weer op een hele andere manier.  Neem ook daar samen eens de tijd voor, als de kinderen slapen of als iemand een dagje op ze past. Ga met elkaar in gesprek over hoe je je rol als ouder én partner ziet. Wat zijn je verwachtingen. Wat zijn je behoeften? Hoe kun je voor elkaar ruimte maken zonder helemaal over je eigen grenzen te gaan? Wanneer is dat in evenwicht? Maak daarover sámen concrete afspraken en volg die ook een tijd. Spreek bijvoorbeeld elke week een momentje af waarop je kijkt naar hoe het gaat. Vergeet dan niet de positieve dingen bij jezelf en de ander  te zien en te benoemen!

Kom je er  toch niet uit, dan kan coaching je wellicht een steuntje in de rug geven, waardoor je al snel weer op eigen kracht verder kunt.