Gevangene van mijn gedachten

1024 768 MensKracht coaching & counseling

Ken je dat? Je hoofd vol met piekergedachten?
• Wat anderen van je denken.
• Wat jij verkeerd hebt gedaan.
• Waarom je zo gereageerd hebt
• Waarom de ander zo gereageerd heeft
• Dat jij niet goed genoeg bent
• Dat anderen jou altijd moeten hebben
• Wat als…….

Het kan je veel spanning geven, al die gedachten! Je bent er tijd en energie aan kwijt, het houdt je uit je slaap en belemmert je om die dingen te doen die je eigenlijk liever doet. Als je het zo bekijkt, hebben die gedachten behoorlijk veel macht over je leven! Dat kan anders..

Een van de manieren om gedachten minder macht te geven is ze te leren met wat meer afstand te bekijken. Te dicht er op staan zorgt ervoor dat je als het ware samenvalt met die gedachten. Er is geen ruimte meer voor wat anders, je blik en denken is alleen gefocust op die gedachten. Door er wat op een afstandje naar te leren kijken, ontstaat er weer ruimte. Lucht. De gedachte wordt minder sterk, je kunt ook de andere dingen om je heen weer opmerken.

Een leuke oefening die je ermee kunt doen is de volgende:
Stel je voor dat je gedachten een waterval vormen. Ga er in staan. Vol in de waterval, bedenk hoe de stralen over je hoofd knallen, je wordt overal nat en koud, je kunt alleen nog bezig zijn met die waterval. Het sleurt je als het ware mee. Voel goed hoe dat is, wat het met je lijf en spanning in je lijf doet.

Nu ga je onder de waterval vandaan. Doe ook letterlijk een flinke stap naar achteren. Van een afstandje kijk je naar die waterval. Die is er nog steeds, maar stroomt nu niet meer over je heen. Je observeert alleen maar al die gedachten. Je kijkt ernaar, maar je wordt er niet langer door meegetrokken. En dat geeft flink wat meer ruimte in je hoofd!

Sta af en toe stil bij de keuze om je laten meesleuren door de waterval of om van een afstandje de waterval observeren. Door je daarin te oefenen merk je dat je minder last gaat hebben van dat volle hoofd vol gedachten.