Welke maskers draag jij?

848 565 MensKracht coaching & counseling

Soms zijn er situaties waarin jij je net even anders laat zien aan de buitenwereld dan hoe jij je van binnen voelt. Situaties waarin het te spannend is om jezelf helemaal bloot te geven. Vaak zetten we dan een masker op: we doen even alsof we iemand anders zijn, we camoufleren ons werkelijke gevoel.

Een masker dient ter bescherming, maar waar beschermt het jou dan precies tegen? En hoe functioneel is het nu nog voor je? Een masker opzetten in situaties die jij lastig vindt lijkt handig, maar op termijn kan het ook tegen je gaan werken.

Humor is zo’n masker. Stel je vindt gesprekken waarin emoties hoog oplopen spannend. Om de spanning te doorbreken, gooi je er flink wat grapjes tegenaan. Gelukkig, dat maakt de sfeer veel losser, gevaar geweken…Als je uit gewoonte dat steeds maar blijft doen, heb je kans dat je op den duur niet meer serieus genomen wordt. Je wordt de clown. En was dat ook de bedoeling van dat masker? Of schiet het zijn doel voorbij…

Kijk eens kritisch naar jezelf en beantwoord de volgende vragen:

  • Welke maskers draag jij wel eens?
  • Waar beschermen ze je tegen? Welke positieve effecten hebben ze voor jou?
  • Wat zijn de lastige kanten van dat masker? Welke negatieve effecten zie je?
  • Wil je er mee doorgaan? Bedenk eens in welke situatie het masker écht nodig is en wanneer niet meer.
  • Ken je andere manieren om de stress te hanteren dan het opzetten van een masker?
  • Heb je je masker in die lastige situatie afgezet? Beloon jezelf voor dat moment!