tips voor meer zelfvertrouwen

450 300 MensKracht coaching & counseling

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, kun je dit niet zomaar in een uurtje veranderen. Je moet er actief mee aan de slag. Met de onderstaande tips kun je alvast stappen zetten om je zelfvertrouwen te vergroten.

Sta eens stil bij je gedachten

Een gebrek aan zelfvertrouwen speelt vaak in specifieke situaties. Doordat je díe situatie op een bepaalde manier interpreteert heb je daar gedachten over die je onzekerheid versterken. Wat je denkt, bepaalt wat je voelt.  Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en deze gedachten en het gevoel wat ze oproepen, te leren herkennen en er anders mee omgaan. Neem eens de tijd om dat op te schrijven: wat gebeurde er, hoe interpreteerde ik dat, wat dacht en voelde ik daarna.  En bedenk eens of jouw interpretatie de enige mogelijkheid was, of had het ook wat anders kunnen zijn?

Je bént niet je gedachten.

Heb je vaak gedachten niet je niet bepaald vooruit helpen? Bijvoorbeeld: ‘Ik kan het toch niet’ of ‘Iedereen vindt het stom als ik wat zeg’. Je hebt de neiging de gedachten te geloven, maar het zijn maar gedachten, het is niet wie je werkelijk bent. Het is belangrijk om deze gedachten te zien voor wat ze zijn.

Neem die kleinere drempels juist wél.

Wanneer je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Verwacht dat het lukt en stel een realistisch doel. Zorg dat wat je gaat doen haalbaar is, zodat je dit met succes kunt afsluiten. Hierdoor ervaar je dat je iets heus wel kunt en weet je dat je het een volgende keer weer kunt.

Ken je kwaliteiten

Het gevoel dat je nergens goed in bent? Bedenk, iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Schrijf eens op welke doelen je al hebt bereikt en wat jíj daarvoor hebt ingezet. Ook als het in jouw ogen maar kleine dingen zijn. Schrijf het ook op wanneer je een complimentje van iemand krijgt. Welke kwaliteit van jou benoemt iemand dan eigenlijk?  Kijk daarbij ook eens naar de ‘zachtere’ kwaliteiten als bescheidenheid. Die zijn OK tenzij er een ‘té’ voor staat!

Accepteer jezelf zoals je bent

Ga uit van jouw eigenheid. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. De één zal een klik met je hebben, de ander niet. En dat is prima, hoe saai zou de wereld zijn als wel allemaal hetzelfde zouden zijn. Leve de verschillen!

Heb je na het werken met deze tips behoefte aan nog wat meer ondersteuning? Coaching of counseling kan je daarbij helpen.