Thuiskomen bij jezelf.

399 135 MensKracht coaching & counseling

Zaterdag was ik bij een lezing van Merlijn Koch over zingeving. Prachtig onderwerp, want zingeving is ook voor mij een thema dat ik dagelijks zie terugkomen in mijn werk.
Voor mij bestaat de kern van zingeving uit het ontwikkelen van je eigen kompas én daar naar durven leven. Wie ben ik, wat wil ik, wat vind ik, wat betekent dat voor de keuzes die ik maak én welke stappen ga ik zetten. Het gaat over thuis komen bij jezelf. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het niet! Het is één van de moeilijkste dingen die er zijn. Je leven lang ben je bezig de verschillende lagen van jouw zingeving te ontdekken en vooral om er wat mee te dóen.

Veel mensen die met een burn-out bij me komen, herkennen dit knelpunt. Door alle stress die ze de afgelopen periode hebben gehad, lukt het niet meer om er bij stil te staan. De zorgen om je baan, het behoud van je inkomen, het draaiend houden van je relatie of gezin, dat alles houdt je weg bij de vraag wat eigenlijk werkelijk van betekenis is voor je. Alleen al de vraag ”waar krijg je energie van?“ is voor velen niet eenvoudig te beantwoorden. Daar ben je immers al een hele tijd niet meer mee bezig geweest…

Om na flinke hobbels in je leven gezond verder te kunnen, is het belangrijk er achter te komen wat jóuw leven betekenis geeft en wat jij daarin kunt doen, waar jouw invloed ligt om thuis te komen bij jezelf. Het is de basis van zelfvertrouwen!

December is een mooi moment om daar eens over na te denken en je af te vragen wat jouw kompas je voor 2018 te vertellen heeft.