De wilskrachtspier….

370 234 MensKracht coaching & counseling

Stel je de volgende situatie eens voor;

Een dreumes van zo’n 12 maanden kruipt lekker door de kamer rond.
Zijn ouders hebben er echter genoeg van. Hij is al 12 maanden en loopt nog niet. En dat terwijl de andere kinderen al met 11 maanden flink rond stapten. Ze nemen geen genoegen met de situatie en stellen de baby een doel:
Over 14 dagen kun jij los lopen. Je loopt dan van de bank naar de eetkamer zonder te vallen.

De baby heeft zo zijn twijfels, maar goed, hij gaat aan de slag: Hij probeert zich op te trekken aan de bank, maar zijn beentjes zijn wiebelig, dus hij valt om. Kléts! Een fikse tik voor zijn billen! Ópstaan, doorzetten, je moet je doel halen!  Verwoed doet de baby nog een poging, iets langer lukt het, maar hij valt weer om en bezeert zich. Huilen natuurlijk, maar de ouders negeren dat. De wilskrachtspier moet worden getraind tenslotte, dus hup, weer op zijn benen zetten dat kind. Hele dagen oefenen ze zo met de baby, doorzetten, doorzetten, doorzetten!

Na 14 dagen loopt het kind inderdaad een paar passen, stijf en stram. Hij is bang om te vallen. Hij is bang terug te gaan in zijn prestatie. Hij móet het goed doen om zijn ouders tevreden te stellen.

Wat hij van het lopen zelf vindt? Hij vindt het angstig, zijn focus ligt op het goed doen van de beweging. Het voorkomen van de boze reacties. Dus even lekker zitten is er niet meer bij, kruipen is uit den boze. Hij begint de dag met spanning omdat hij moet lopen… Dus slaapt hij zo lang mogelijk om dat maar te voorkomen.
Voor hem geen ontdekkingstocht, niet de opwinding van iets onder de knie krijgen, niet de troost als hij toch eens valt. Maar goed, hij heeft mooi wel zijn doel gehaald!

Als wij het nieuwe jaar ingaan en op die strenge manier willen werken aan onze voorgenomen doelen, gaan we die misschien wel halen. Maar ten koste van wat? Hoe hou je het vol? En hoe hou je het vast?
Denk eens na hoe je aanpak zou zijn bij deze dreumes en vertaal dat dan naar je eigen doelen. Met wat meer mildheid naar jezelf lukt het vast ook, in je eigen tempo, op je eigen tijd. Ik wens je voor 2018 een fijne ontdekkingstocht toe.