Hartkloppingen en zo..

450 300 MensKracht coaching & counseling

Regelmatig kom ik ze tegen in mijn werk: mensen met hartklachten als gevolg van langdurige stress of somberheid. Vaak zijn ze al in behandeling via de huisarts, maar lang niet altijd komt er wat uit. “U moet wat rustiger aan doen, stoppen met roken en afvallen”, is vaak het advies. De vraag is of de problemen daarmee opgelost zijn…

Steeds meer wordt er bekend over de psychosociale factoren die een rol spelen bij hart-en vaatziekten. Bij langdurige stress (waaronder ook somberheid, angst en eenzaamheid) komen hormonen vrij die van invloed zijn op je lichaam. Die spelen een naar spelletje met je!

Bij kortdurende stress zorgen die hormonen ervoor dat je de stresssituatie beter aan kunt. De belangrijkste zijn adrenaline en cortisol. Ze helpen je om op dat moment op topniveau te kunnen functioneren. Je bent superscherp en alert. Hartstikke nuttig, dus! De stoffen zorgen ervoor dat je spijsvertering even wordt stilgelegd en je immuunsysteem wordt onderdrukt. Al je energie is nodig om te kunnen reageren op de acute stress (gevaar!). Ook je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, je spieren worden van extra energie voorzien door suiker en cholesterol in je bloed, zodat je kunt vluchten of vechten ( lees: de opdracht kunt uitvoeren binnen de deadline…)

Is het ‘gevaar’ geweken, dan normaliseert je lichaam dat proces weer. Maar als er sprake is van langdurige stress, dan krijgt je lichaam het signaal “alles is veilig” niet en blijft het op standje alert staan, blijft dus hormonen als adrenaline en cortisol produceren. Daar is ons systeem niet op berekend, dus gaat het sputteren… je bloeddruk en cholesterolwaarden blijven hoog, je ervaart hartkloppingen en vermoeidheid, darmklachten, lage weerstand, noem maar op. Zo kom je dus bij je huisarts terecht en beland je in de medische molen.

Wil je echt blijvend herstel, dan moet je ook oog hebben voor het psychosociale deel, je mentale processen. Zoek iemand waarbij jij je verhaal kwijt kunt, die je helpt de relatie tussen je lichamelijke klachten en je mentale problemen te ontdekken en samen met jou op zoek gaat hoe je daarin een betere balans kunt vinden.

Al jaren houd ik me intensief bezig met psychosociale en psychotherapeutische begeleiding bij langdurige stress. Gesprekken waarbij persoonlijke aandacht en maatwerk voorop staan, met als doel inzicht te krijgen in jezelf en de factoren die bijdragen aan je onbalans. Met praktische werkvormen om daar anders mee te leren omgaan, waardoor je, letterlijk en figuurlijk, weer in beweging komt. Je bent welkom!