Bolletjes planten

1024 576 MensKracht coaching & counseling

Wat een bijzondere zomer was het! Eindeloze lange warme dagen, vooral buiten leven, veel barbecueën, boeken verslinden in de schaduw, noem maar op.

De tuin roept na deze hete zomer wel om aandacht, om overzicht en planning voor volgend jaar. Er bloeit nog wel wat, maar veel is ook uitgebloeid. Snoeien is nodig om dat wat nog wel de moeite waard is goed te zien. Wat oud is kan er uit, soms drastisch, omdat het echt weg kan, soms alleen terugsnoeien, wat volgend jaar weer mooi terug mag komen. De nazomer is ook de tijd van het planten van bollen, zodat straks na de winter van alles in bloei staat, als belofte voor het aanstaande voorjaar.

De mensen die bij me komen voor counseling zijn eigenlijk met hetzelfde proces bezig: hun leven in het hier en nu eens goed beschouwen, kijken wat er gesnoeid moet worden om de mooie, waardevolle dingen te blijven zien, weghalen van wat oud en overbodig is, aandacht geven aan wat je terug wilt hebben, gaten graven en daar bolletjes in planten. Na al die aandacht, geduld en de juiste zorg komt na de winter het beloofde voorjaar weer terug. Eerst schoorvoetend, voorzichtig bloeiend en dan met groeiend vertrouwen in de bloemenzee van de zomer.