Twee gezichten

800 599 MensKracht coaching & counseling

En dan is het je ineens teveel; overwerkt, somber, oververmoeid. Voor iedereen een grote verrassing, want je komt altijd zo flink en positief over! Altijd met een lach op je gezicht, steeds bereid om voor anderen wat te doen, vaak net even een stapje harder lopen dan de rest. Niemand begrijpt waarom juist jij nu in de put bent gevallen. Zo kennen ze je niet!

Herkenbaar?  Wat er binnen in jezelf aan emoties zitten, laat je niet aan iedereen zien. Naar de buitenwereld zet jij je vrolijke gezicht op. “Nee, hoor, met mij is alles goed! Niks aan de hand.” Van binnen roepen allerlei ándere gevoelens om aandacht, maar dat hou je voor jezelf. Of liever nog loop je hard bij die moeilijke gevoelens vandaan. Wat je geen aandacht geeft, is er toch niet? Zo kun je best een tijdje door. Denk je…..

Hoeveel energie stop jij in het onderdrukken van de lastige emoties? Wat mogen anderen van je zien? Wat wil je van jezelf onder ogen komen?

Een leuke oefening om daar eens naar te kijken is de ‘emotietaart’. Je gaat uit van de basisemoties Bang, Boos, Bedroefd en Blij.
Teken twee taarten ( cirkels). Over de ene taart verdeel je de 4 emoties zoals je die naar buiten laat zien alsof het taartpunten zijn. Wat het meest naar voren komt, krijgt ook de grootste taartpunt. Wat je maar heel weinig laat zien, krijgt een klein puntje.

Kijk vervolgens eens naar de tweede taart. Daarin teken je de 4 emoties als taartpunten zoals jij het werkelijk van binnen voelt. Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf!
Zit er op bepaalde emoties veel verschil tussen wat je voelt en wat je de buitenwereld laat zien? Dan is de kans groot dat je emotioneel niet in balans bent. Dat kost veel energie, die je ook aan leuke dingen zou kunnen besteden….

Meer weten? Neem dan even contact met mij op.