Zelf-compassie?

200 300 MensKracht coaching & counseling

Vandaag las ik een artikel over mensen met chronische stress en uitputtingsklachten. De kern ervan is dat het inzetten van compassie verschil gaat uitmaken.

Compassie is in essentie dat je graag goed voor jezelf en anderen zorgt. Jouw belangen en die van de ander gaan je aan het hart en je doet je best om je daarvoor in te zetten. Compassie is dus nadrukkelijk gericht op beide belangen en de balans daarin!

Ik kom in mijn praktijk veel mensen tegen die vooral gericht zijn op het belang van de ander.  Compassie met de ander hebben ze wel. Maar compassie gericht op jezelf? Je eigen belangen? Je eigen grenzen? Je eigen wensen? Je eigen pijn en emoties? Zelfcompassie is voor veel mensen nog een onontgonnen gebied. Er zitten veel onbewuste gedachten achter die ervoor zorgen dat zelfcompassie niet zomaar mag. Denk aan:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik moet het perfect doen
  • De behoeften van anderen gaan voor de mijne
  • Ik moet mij aanpassen aan de ander, om zo conflict te voorkomen

Dus in plaats van met compassie naar zichzelf te kijken, gaan ze extra hard aan het werk om het toch vooral goed te doen (wat in hun eigen ogen niet vaak zo is), de waardering van de ander te krijgen en de belangen van de ander meer ruimte te geven dan hun eigen belangen.

Stress, overbelasting en uitputting zijn het gevolg. Niet van de ene dag op de andere, maar als je je hele leven al op die manier bezig bent, stapelt de stress zich op en wordt deze chronisch. Een periode van flinke stress kun je wel hanteren, maar je lichaam is niet ingesteld op chronische stress. Die gaat in protest!  Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, zere schouders, alle griepjes meepakken…  Herken je dat? Kijk dan eens naar hoe jij omgaat met jezelf. Is werken aan zelfcompassie misschien deel van de oplossing? Begin er vandaag nog mee!